דף הבית » הופעת בכורה: אמן מוביל חושף תערוכת יצירות חדשניות בישראל
הופעת בכורה: אמן מוביל חושף תערוכת יצירות חדשניות בישראל
ערב נעים באחד מימי האביב הקסומים. הזריחה האדומה-כתומה מציפה את השמיים בגוונים חמים, כאילו היא מבשרת על האירוע המיוחד שעתיד להתרחש בתערוכה של אייל בן סימון. בתוך מבנה הסטורי עתיק ונתיב הליכה צר ומשובץ באבנים גולש במורד גבעה ירוקה ומוביל אל כיכר קטנה, שם ניצבת בניין אבן ישן ומרשים. זוהי גלריית "איבדע", שבה תיערך הערב הופעת הבכורה של התערוכה "מקלט של שפיות" – פרוייקט חדשני ומסעיר של גלריה איבדע בשיתוף האמן אייל בן סימון ובתמיכת מפעל הפיס.כבר בשעות הצהריים, העובדים סיימו את ההכנות האחרונות בגלריה. הם הציבו תאורת ספוטים מיוחדת כדי להאיר את הקירות הלבנים, התלו שלטי הכוונה ועיטרו את האולם הראשי בזרי פרחים צבעוניים שנקטפו מגינות הכפר. החלונות הגדולים נפתחו רווחה כדי לאפשר לאוויר הצח והניחוחות הטריים של ההרים לחלחל פנימה.
בשעה 17:00 התחילו המבקרים הראשונים להגיע, רבים מהם אמנים יהודים וערבים מהאזור, חובבי אמנות ותושבי האזור. הם נכנסו דרך השער הכפרי הגבוה ונקלטו בחיבוק חם בידי שלושת האמנים: אייל בן סימון, ליהיא טלמור ועדי בן חורין, שעמדו וקיבלו את האורחים בברכות, חיוך מקסים והופעה ייחודית.
עד מהרה הגלריה התמלאה עד אפס מקום. קבוצת נגנים ניגנה מוזיקה שורשית ומותאמת לאווירה ולמקום, והאורחים נהנו מפינות יין וגבינות איכותיות בעודם לוטשים עין לתערוכה המסקרנת.
לקראת השעה 18:00, מחיאות כפיים נשמעו מכל הכיוונים בזמן שכולם מתבוננים ביצירות המרתקות של האמנים. האמן אייל בן סימון התייצב במרכז החדר ומשך את תשומת ליבם של הנוכחים. הוא בירך את כולם בחום ושיתף אותם בחוויה שחווה במהלך התקופה האחרונה ולאחר ה-7 באוקטובר שהשפיע מאוד על יצירות האמנים המשתתפים, כך אמר אייל בתערוכה: "חלום עתיק קיבל פנים חדשות בעקבות המאורעות האחרונות. לאחר שיזמתי לא מעט פרויקטים מצליחים – הצלחתי לגייס משאבים וגם קצת אסקפיזם וזמן בכדי להתמסר בשנה האחרונה לאהבה הגדולה שלי – פיסול, צילום ווידאו ארט".
אייל בן סימון עוסק באמנות מגיל 15, כשביקר בכפר יאסיף סיפר איך יצא לשוטט באזורים כפריים ופראיים בגליל ובצפון הארץ, ושיחרר את עצמו לחוויה אמנותית חדשה באמצעות חומרים, פילמים ויצירת וידאו ארט שמשאירה את הצופים פעורי פה. "דרך יצירת מיצג קברי הספרים יצאתי למסע אל התבונה, ההשכלה המודרנית והדממה, מרוחק מן המציאות המטורפת שסביבנו. חיפשתי מקור השראה בשילוב שבין השורשים העתיקים ושלושת הדתות הפועלות בישראל לבין הטכנולוגיה הממוחשבת ועידן ההשכלה החדש שאנו פונים אליו. קברי הספרים בעצם מייצגים בעיני את מותם הקרב ותחילתה של מציאות ממוחשבת יותר בה הידע מגיעה בצורה ממוחשבת ולא תמיד נשלטת בידי אדם".
אייל המשיך וסיפר כיצד לאחר שחוקר במשך שנים את עולמות ההשכלה, ההיסטוריה המקומית בישראל, הוא התיישב בסטודיו ותרגם את ההשראה שלו לעבודות אמנות מורכבות ומלאות חיים, כאלה שגורמות לצופה לבהות ביצירה ולחשוב. "כל פסל-ספר מהווה עולם שלם של מחשבות וסיפורים שהצופה הוא חלק פעיל ביצירתם, גם קטע קטן מהנוף ההיסטורי מוצג כמעין נציג של היופי המקיף את התערוכה.
בן סימון איחל לכולם הנאה מהמסע המעורר השראה, וכשסיים לדבר לפתע התגלתה חזית מרשימה של יצירתו המרכזית "פנאומה" – וידאו ארט מרשים שיצר וזכה בפרסים בכל העולם. הוידאו ארט מגלה עולם פנימי עמוק של בצופה ומעודד אותו לנשום תוך כדי צפיה ביצירה, מה שפותח צוהר חדש לצופה להיות נינוח אל מול היצירה ולחוות עולם פנימי עמוק.
העבודות הדינמיות והייחודיות כובשות מיד את עיני הצופים והכניסו אותם אל תוך עולם אמנותי חי ורוחש, מעורר מחשבה ומבליט את יופיו הבלתי-נשכח של הטבע אל מול היצירות "הקרות" שאייל מציג בתערוכה. המבקרים החלו לצעוד לאורכו של הקיר המציג את התערוכה, כשהם שקועים בהשראה גדולה ומשתאים, מתעמקים וקוראים כל יצירה בשקיקה.
תיאור התערוכה ותגובות הקהל
רבים מהמבקרים הסתובבו באיטיות סביב האולם הראשי, כשעיניהם צמודות לפרטים המדהימים של הצילומים, פסלי הספרים והוידאו ארט. הם נעצרו לעתים מול יצירות ספציפיות, משוחחים ביניהם בלחישות וכנראה משתפים את התרשמויותיהם.
"תראה את הדרך שהוא תפס את העווית בנשימה של המצולם, משהו שיפחיד אותנו ביומיום פתאום נראה מרתק בצילומי המקרו של אייל". לחש גבר בעל זקן אפור לבן זוגו, תוך כדי הצבעה על עבודה גדולה בפינה אחת. "הצבעים מדויקים כל כך, כמעט יכולים להרגיש את החום והאור."
"נכון," הסכימה אשתו במבט משתאה, "ואת הפריים המאוד אסתטי שלוכד את הצופה לתוך היצירה? פשוט מופלא איך הצליח לתפוס את תנועת הגוף עם מעט עוויתות שתוך כדי גורמים לתחושה לא נעימה. הקונטרסט הזה יוצר קונפליקט פנימי אצל הצופה וכך מתעוררות מחשבות חדשות."
ליד קיר אחר עמדה קבוצת סטודנטים צעירים לאמנות, נראה שהם ממוצא ערבי, שמשכה את תשומת ליבו של אייל. הוא ניגש אליהם בחיוך רחב ושאל אותם מה דעתם על היצירות. אחת הבנות הצביעה על עבודה ססגונית גדולה שהציגה צילום מאקרו של ארובת העין.
"אנחנו ממש מתלהבים מהאופן שבו אתה משלב את העוויתות השונות של גוף האדם האלה ביחד בהרמוניה מושלמת," אמרה בהתרגשות". הכול מסודר במדויק ובדיאלוג מושלם עם יצירות הלקוחות מתולדות האמנות. אך באותה מידה ישנה גם חוסר נוחות לראות את איברי הגוף הכי רגישים שלנו בגודל של מטר וחצי. זה נותן תחושה חדשה שלא חווית, של נינוחות ורוגע בשילוב פחד פנימי אמוק."
אייל בן סימון חייך חזרה בסיפוק כאילו הרגיש שהגשים את מטרותיו האמנותיות. "את צודקת לגמרי, הייתה זו מטרה מרכזית שלי – להשיג איזון מדויק בין רגשות שונים ומנוגדים שמסמלים את הדינמיות והאנרגיה של הטבע האנושי, לבין האסתטיקה הרגועה והמרגיעה של קווי הגוף הפיזי שלנו."
"וגם ממש אהבתי את פסלי הספרים," הוסיף סטודנט צעיר עם כובע צהוב. "במקומות רבים אפשר לראות המחקר שעשית – כמו פיסול מיוצר מצבעים מוצקים. זה נותן לפסלי הספרים מימד של עומק וסיפור מדהים."
אייל בהבנה. "אכן, אני משתמש באסתטיקה שמדמה את פיסול הנוף עצמו על ידי הטבע וכך לוכד את תת המודע של הצופה. כך הצופה נלכד ליצירה ומתחיל להעמיק בה. אני חושב שאם היצירות שלי היו פחות יפות מבחינה ויזואלית, הצופים היו מפספסים את הקונספט והתהליך הפנימי שרציתי שיעברו."
לאחר דברים אלו התפזרה הקבוצה, ובן סימון נשאר לשוחח עם עוד מבקרים רבים שרצו להחוות את פרשנותם ולשתף אותו בהשראתם מהתערוכה. עד מהרה היה ברור כי "מקלט של שפיות" זכתה להצלחה גדולה מאוד והפכה לשיחת היום באזור.
כשהמסיבה דעכה והמבקרים האחרונים פנו צעדיהם לביתם, נשאר אייל לבדו לרגעים אחדים במרכז הגלריה הריקה. הוא הביט בעבודותיו הצבעוניות המוארות בתאורת הספוטים, חייך חיוך מלא סיפוק, וידע שהשגת החלום שלו הניבה פרי מרשים.
לסיכום
תערוכת "מקלט של שפיות" של האמן אייל בן סימון בגלריה "איבדע" שבכפר יאסיף הייתה הצלחה גדולה. הופעת הבכורה של עבודות הצילום המרשימות, פסלי הספרים והוידאו ארט משכו קהל רב של חובבי אמנות, אמנים ומבקרים. האורחים בתערוכה הותירו את הגלריה נרגשים והפרשנות הייחודית שאייל הציג לקידמה מול עבודת השורשים המקומית בישראל, תפסו בצורה מרהיבה את העידן הטכנולוגי אל מול חשיבות השמירה על המסורת והערכים המקומיים. בעודו מגשים חלום ישן ומוציא מתוכו אנרגיות חדשות, הוכיח אייל שהוא אמן בשיא כוחו היצירתי. הופעת הבכורה המוצלחת של "מקלט של שפיות" מבשרת על עוד הרבה פרויקטים ויצירות מרגשות לבוא מהאמן המוביל הזה.