צילום: אסף פרידמן

שבועיים לפני החג, פרצה סערה גדולה סביב נושא כשרות הבשר בנתניה, זאת לאחר שהרבנות המקומית הסירה את ההכשר מקצבייה מוכרת מאוד בעיר, בבעלות גבריאל חג'ג', בעקבות בשר "טריפה" לטענתה, שנמצא במהלך פשיטה בבית אביו. חג'ג' ההמום שהופתע לגלות זאת במקרה לדבריו, מיהר להסדיר את הכשרות מול הרב יוסף אבוחצירא מחיפה, שהעניק לו כשרות בד"ץ. אבל התושבים בעיר מבולבלים וחסרי אונים, שכן הרב הראשי האשכנזי של העיר, הרב קלמן בר קורא להוקיע את חג'ג', ואילו הרב אבוחצירא מחיפה קורא לציבור להמשיך לרכוש את הבשר בקצבייה. וחג'ג'? הוא משוכנע כי נפל קורבן למלחמות בין רבנים.

מוכר בשר טרף בעסק אחר? אין כשרות
סרבני כשרות: "המועצה הדתית היא כמו מאפיה"



הכול החל בשבועיים האחרונים כשביום בהיר נתלו על לוחות המודעות של בתי כנסת בעיקר במזרח נתניה, מודעות שקראו לתושבים להיזהר מרכישת בשר בקצבייה של "גבריאל איכות הבשר" שברחוב המסגר בנתניה (אזור התעשייה הישן צ.ק), תוך הדגשה כי "שומר נפשו ירחק". אם לא די בכך, לצד מודעות אלה ניתלו מודעות על נוהל הגעלת כלים של מי שקנה שלא באשמתו בשר טריפה כביכול בקצבייה.

גרסת הקצב: "אני קורבן של מלחמות דת"
גבריאל חג'ג' עוסק בתחום מכירת הבשר עוד מאז היה נער. מורשת מבית אבא. "תקופה ארוכה עבדתי מהבית", הוא מספר בגילוי לב, "בהקפדה על שחיטה כשרה. אני אדם דתי, לובש ציצית, לומד בחברותא. יום אחד באו אליי נציגי עיריית נתניה מהמחלקה לרישוי עסקים ואמרו לי שזה לא תקין ולא חוקי לעבוד מהבית והחלטתי לפתוח עסק".

גבריאל (27), שהתחתן בינתיים וכבר לא גר בבית ההורים, פתח לפני שנתיים את הקצבייה שלו באזור התעשייה הישן בנתניה. "הכל כחוק", הוא מדגיש. "יש לי רישיון עסק, משגיח כשרות, וטרינר קבוע ותעודת כשרות מהרבנות בנתניה".

מהר מאוד הוא זכה למוניטין רב. בעלי משפחות מקריית השרון הסמוכה, רבים מהם מהציונות הדתית ותושבי השכונה הדתית משה"ב שבקרית השרון, התחברו לקצבייה ולעובדיה והרבו לדבר בשבח הסחורה וחוויית הקנייה במקום, וגבריאל הפך לסלבריטאי של חובבי הבשר.

"יום אחד", ממשיך גבריאל, לפני כחודש, הגיעו בודקי כשרות לביתו של אבא שלי ומצאו במקררים שלו מה שהם מכנים 'בשר לא כשר'. אבא שלי צלצל אליי. לרגע לא חשבתי שתתפתח סערה שתתגלגל לפתח העסק שלי. לדעתי, זו מלחמת דת ואני הקורבן הראשון שלה. אני בעל הקצבייה היחיד לידיעתי, שבאמת דתי. אני מחזיק שיעורי תורה, יש לי חברותא עם הרב עמי ג'רבי ב'שיכון ותיקים'. בעסק שלי לא מצאו בשר שאינו כשר. אני מרגיש שעשו לי שרירים ברבנות. בבית אבי מצאו בשר לא מסומן. אני חייב להסביר שגם בשר רגיל שאין לו ואקום וחותמות שיימצא אצל כל אחד בבית, ייחשב כבשר שאינו כשר. מצאו כמה יחידות של בשר לא מנוקר, שלא הסירו ממנו את הגיד, ועל זה רשמו 'טרף'. אבא שלי הסביר שהוא קנה את הבשר בקצבייה מסוימת בחדרה ושרב שוחט הכשיר לו את הבשר. הבודקים הגיעו לקצבייה בחדרה, שאישרה שמכרה לאותו שוחט את כמות הבשר, וזה כשכל שוחט יכול כאמור להכשיר במו ידיו את הבשר. שמעו ואמרו שמאחר שהבשר לא הובל במכונית קירור, אין לדעת מה קרה לו בדרך. זה נקרא 'סמוי מן העין', פסלו את הבשר והזמינו אותי למחרת לשימוע ברבנות בנתניה".

בבוקר, כשהגיע לקצבייה, הופתע גבריאל לראות שהרבנות הסירה כבר מהקצבייה שלו את תעודת הכשרות. "עוד באותו היום החל בלגאן תקשורתי. לא הוצאתי מילה מהפה מרוב הלם על מה שנכתב בפייסבוק. על ידי מתנגדים ותומכים כאחד. שאלתי ברבנות: 'למה פרסמתם לפני שדיברתם איתי'? 'זו הוראה מלמעלה', השיבו לי".
גבריאל היה נסער והחליט להיוועץ בעורך הדין ניסן שריפי, בעצמו איש דתי. "מאותו רגע הרגשתי שהרב הראשי של העיר, קלמן בר, כועס עליי ברמה האישית. עם הזמן ראיתי שעושים 'הגעלת כלים' למי שקנה אצלי. שבועיים לא הלכתי לבית הכנסת שלי מרוב בושה".

דיברת עם הרב קלמן?
"העברתי לו מסר. אמרתי שאני נטול אגו, שהוא 'רבנו', הוא רב העיר והרב שלי ואני מוכן לבקש סליחה, מוכן לכל תנאי, שאשים מנעולים על המקררים, שיבדקו מצלמות וכדומה. הרב השיב, שהוא אינו רוצה עסק כזה בעירו".

גבריאל נסער מדבר הרב. "מה עשיתי, רצחתי?! ואני רואה איך מדביקים ברחבי העיר מודעות אזהרה של 'ונשמרתם לנפשותיכם' לא לאכול מהבשר שלי. אין לי כל רצון להתנגח לא עם הרבנות ולא עם הלקוחות שלי".
גבריאל הבין שאינו יכול להישאר בלי השגחת כשרות ופנה לרב יוסף אבוחצירא מחיפה. "סיפרתי לו מה קרה. הרב אמר שייתן לי תעודת כשרות ויהיה נוכח בקצבייה בשבילי ובשביל לקוחותיי וזה מה שקורה בפועל".

לדבריו, הרב קלמן בר לא קיבל את הכשרות של הרב אבוחצירא. "הוא טילפן אליו ובין השאר אמר לו שיש בנתניה ארבע קצביות הטוענות לכשרות שלו ומוכרות בשר פיגולים. הרב

, מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו